Важливо Події

В Києві мітингують залізничники

Під будівлею Кабінету Міністрів у Києві розпочалася акція протесту ради профспілки залізничників і транспортних будівельників України.
Наразі під Кабміном мітингують близько півтисячі людей. Вони тримають плакати з написами: “За добробут людини праці!”, “Стоп політиці дешевої роботи”, “Не дозволимо ігнорувати права профспілки!”, “Стоп наступу на трудові права”, “Ні – скороченню 120 тисяч залізничників!”, “Кабмін, переглянь фінплан Укрзалізниці”.
Учасники заходу пояснюють, що вони протестують проти скорочення штату в АТ “Укрзалізниця”, вимагають підвищення зарплат та гідних умов праці.

Що передувало цьому:

З початку введення карантинних обмежень, частина залізничників не може вийти на роботу уже майже рік. Керівництво компанії оголосили масштабне скорочення робітників. В регіонах країни йде скорочення працівників, провідників пасажирських вагонів та ін.

Ще одна причина – низький рівень заробітної платні. Протягом 2020 року на підприємстві не піднімали заробітну, хоча з початку року анонсували підняття мінімум на 10%.

Після 1 січня 2021 року мінімальний рівень заробітної платні в Україні встановлений Кабінетом міністрів України на рівні 6000 грн. Проте в УЗ деякі оклади працівників нижче встановленої мінімальної заробітної платні.